Возникли вопросы? Контакты

У стародавні часи мудреці зазначали, що в гармонійної людини і тіло, і душа, і дух мають високий рівень розвитку. Мовою сучасної психології ми можемо розглядати гармонійний розвиток людини як сбалансований розвиток 4-х основних сфер: фізичної, емоційно-вольової, інтелектуальної та духовної.          

Високий рівень розвитку фізичної сфери людини характеризується, зокрема, такими складовими як фізична активність, здоровий спосіб життя, незалежність від шкідливих звичок. 

Розвиненість емоційно-вольової сфери проявляється у багатстві емоцій і почуттів та вмінні керувати власними станами, що проявляється у поведінці та спілкуванні як ввічливість, тактовність, вміння знаходити спільну мову з іншими.                        

Високий рівень розвитку інтелектуальної сфери передбачає уважність, гарну пам'ять, винахідливість, нестандартність мислення тощо.

Духовннй розвиток знаходить відображення, насамперед, у розвиненій свідомості та самосвідомості людини, її спрямованості на сприйняття та примноження Краси, Добра та Істини. Така людина із задоволенням допомагає іншим, відчуває свою причетність до всіх подій і явищ у світі.

Говорити  про дисгаримонійний розвиток людини можна коли одна із зазначених сфер розвинена набагато більше або менше, ніж інші. Наприклад, спортсмен, який увесь час присвячує тренуванню тіла та зневажає навчання й розумову діяльність буде мати розвинену фізичну сферу та недорозвинену інтелектуальну. Навпаки, вчений, який присвячує все життя тільки інтелектуальній діяльності і не займається фізичною активністю, матиме проблеми зі здоров'ям.      

Пропонуємо вашій увазі наступні вправи для самостійного вивчення:

  1. Малюємо себе зараз та образ себе як гармонійної, досконалої людини.
  2. Зображуємо різні форми дисгармонійного розвитку людини.
  3. Малюємо шлях та можливі перешкоди в досягненні гармонійності.
  4. Малюємо людей та живих істот, які зможуть підтримати нас на цьому шляху.